Projektiasiantuntija Nillo Halonen Pirkanmaan liitosta vastaa
Remanufacturing eli uudelleenvalmistus tarkoittaa käänteistä tuotantoprosessia, jossa käytetyt tuotteet ja komponentit kerätään uudelleenvalmistettaviksi ja palautetaan uudestaan markkinoille samaan käyttötarkoitukseen. Uudelleenvalmistetut tuotteet pyritään saattamaan suorituskyvyltään ja laadultaan uutta vastaaviksi tai jopa paremmiksi. Uudelleenvalmistettuihin tuotteisiin ja komponentteihin törmää tyypillisesti autoissa ja raskaissa koneissa, mutta enenevissä määrin myös elektroniikkatuotteissa. Usein remanufacturing -käsitteeseen kuuluu erottamattomasti erilaisia palvelullistamisen liiketoimintamalleja, joilla luodaan kannattavuutta käytettyjen tuotteiden uudelleenvalmistamiseksi erilaisin leasing-, pantti- tai hinnoitteluratkaisuin.
Remanufacturing kuuluu osaksi kestävää kulutusta ja kiertotaloutta, jossa tuotteet ja materiaalit kiertävät resurssiviisaasti tuotteen elinkaaresta toiseen säilyttäen jalostusarvon mahdollisimman pitkään. Kuluttajalle uudelleenvalmistetut tuotteet ovat edullisempia ja vastaavasti yritykselle valmistuskustannukset matalampia. Yhteiskunnallisesti remanufacturingin nähdään lisäävän työllisyyttä, koska useinkin uudelleenvalmistus nähdään kannattavana toteuttaa paikallisesti. Sitran (2014) maltillisesti arvioima liiketoimintapotentiaali konepajateollisuuden uudelleenvalmistukselle Suomessa on 300-450 miljoonaa euroa. Ympäristöllisesti uudelleenvalmistus voi vähentää raaka-aineiden ja energian kulutusta yli 50 prosenttia uusiin vastaaviin tuotteisiin verrattuna.
Remanufacturing terminä voidaan juontaa juurensa kestävän kulutuksen 6R-konseptiin, Yksinkertaista (Reduce), Käytä uudelleen (Reuse), Kierrätä (Recycle), Palauta (Recover), Suunnittele uudelleen (Redesign) ja Valmista uudelleen (Remanufacture). 6R-konsepti pyrkii tuotteiden ja materiaalien tehokkaaseen hyödyntämiseen ja uudelleenkäyttöön.
Remanufacturing on Suomessa käsitteenä vielä suhteellisen tuntematon vaikkakin sitä voidaan nähdä toteutetun jo kymmeniä vuosia. Auton varaosat ja nykyään jopa rikkoutuneen kännykän tilalle saadut vaihtotuotteet ovat usein uudelleenvalmistettuja. Uudelleenvalmistettuihin tuotteisiin liittyy vielä paljon ennakkoluuloja siitä, kestävätkö tuotteet tai ovatko tuotteet uuden tuotteen veroisia. Remanufacturing tulisikin nähdä liiketoiminnallisesti kannattavana teollisena prosessina, jossa uudelleenvalmistetut tuotteet ovat lähtökohtaisesti vähintään uuden vastaavan veroisia. Muussa tapauksessa toiminta jää lyhytnäköiseksi. Usein myös unohtuu, että toimivan uudelleenvalmistuksen mahdollistaa se, että tuote on jo alun perin suunniteltu pitkäkestoiseksi, huollettavaksi ja uudelleenvalmistettavaksi.
Uudelleenvalmistus on yleisin ja suoraviivaisin suomenkielinen vastine englanninkieliselle termille remanufacturing, mutta myös nimeä tehdaskunnostus kuulee käytettävän.