Laukaisevat allergeenit ja anafylaksia

Mika Mäkelä, Juho Kivistö, Anna Kaarina Kukkonen

    Research output: Contribution to journalReview Articlepeer-review

    3 Downloads (Pure)

    Abstract

    Anafylaksian tärkeimmät laukaisijat ovat lasten osalta ruoka-aineet ja aikuisten osalta lääkkeet sekä ruoka. Suomessa 2-3 ihmistä kuolee vuosittain anafylaksiaan. He ovat lähinnä aikuisia, joiden anafylaksian laukaisevat lääkkeet tai pistiäiset. Lasten pähkinäanafylaksiat ovat lisääntyneet voimakkaasti viime vuosina. Molekyyliallergologiset diagnostiset menetelmät ja altistustutkimuksista kertynyt tieto reaktioon vaadittavasta proteiinimäärästä auttavat anafylaksiariskin arvioinnissa. Lääkeanafylaksioiden selvittämisessä tulisi huomioida valmisteiden apuaineet kuten povidoni ja makrogolit. Lääkeanafylaksiat eivät aina ole IgE-välitteisiä, ja niiden selvittely on vaikeampaa - uusien menetelmien tarve on ilmeinen.
    Original languageFinnish
    Pages (from-to)1137-1144
    Number of pages8
    JournalDuodecim
    Volume137
    Issue number11
    Publication statusPublished - 2021
    Publication typeA2 Review article in a scientific journal

    Keywords

    • Anaphylaxis
    • +etiology
    • Allergens
    • Food Hypersensitivity
    • Nut and Peanut Hypersensitivity
    • Caseins
    • Ovomucin
    • Gliadin
    • Tropomyosin
    • Drug Hypersensitivity
    • Anti-Infective Agents
    • +adverse effects
    • Analgesics
    • Bee Venoms
    • Wasp Venoms
    • Age Factors

    Publication forum classification

    • Publication forum level 1

    Cite this