Omadata mahdollistaa parempia palveluita turkulaisille

Sari Knaapi-Junnila, Jani S.S. Koskinen, Päivi Penkkala

Research output: Contribution to journalArticleGeneral public

Abstract

Aliot
Omadata mahdollistaa parempia palveluja turkulaisille

Sari Knaapi-Junnila, Jani Koskinen, Päivi Penkkala

Turun Sanomat
23.6.2021

ALIO

Turun kaupunki haluaa tarjota asukkailleen hyviä palveluja sekä kasvokkain että digitaalisesti. Jotta palveluja voisi pitää hyvinä, niiden tulee vähintäänkin vastata turkulaisten tarpeisiin, yleisiin tietosuojavaatimuksiin (GDPR) ja olla eettisesti toteutettuja.

Valtiovarainministeriön rahoittama Kaupunki omadataoperaattorina -hanke on eräs esimerkki useilla Turun palvelualueilla käynnissä olevasta palvelukehityksestä. Omadataan liittyvien eettisten kysymysten osalta kaupunki tekee yhteistyötä Turun yliopiston kauppakorkeakoulun kanssa.

Kaupungin tavoitteena on parantaa asukkaiden ja asiakkaiden saamaa palvelua perustaen entistä enemmän asiakaslähtöiseen dataan. Asiakaskokemuksen, asiakkaiden itse tarjoamien tiedon ja palveluiden käytön ymmärryksen kautta voidaan tarjota paremmin tarvetta vastaavia palveluja.

Kaupunki asukkaineen ja asiakkaineen tuottavat valtavan määrän tietoa palveluiden käytöstä. Tämän tiedon hyödyntäminen paremman palvelun tuottamiseksi vaatii kuitenkin sekä osaamisen, ymmärryksen että osin myös tietojärjestelmien päivitystä.

Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Eettinen Omadata Operaattori (EODO) -tutkimus on osa Kaupunki omadataoperaattorina -hanketta. Ratkaistavana on, kuinka kaupunkilaisista kertyvää dataa voitaisiin hyödyntää eettisesti ja kaupunkilaisten tarpeiden mukaisesti Turun palvelujen kehittämisessä.

Tämän selvittämiseksi järjestetään muun muassa kolmen eri palvelualueen ympärille rakentuvia työpajoja, joihin kutsutaan palvelujen käyttäjiä ja asiantuntijoita sekä tarpeen mukaan myös yritysten ja/tai kolmannen sektorin edustajia.

EODO-työpajoissa testataan yhteiskehittämisen toimintamallia, jonka lähtökohtana on turvallinen, arvostava ja tasa-arvoinen ympäristö ja jossa pyritään kehitettävien palvelualueiden sidosryhmien rationaaliseen, yhteiseen oppimiseen tähtäävään dialogiin.

Työpajojen avulla tuotetaan eettinen, tieteellisiin teorioihin (Invitational rhetoric & Rational discourse) perustuva, toimintamalli kaupunkilaisten Omadatan käyttöön liittyvien suostumusten hallitsemiseksi. Kaupunkilaisille halutaan tarjota aito mahdollisuus kontrolloida ja päättää heitä itseään koskevan datan käytöstä ja hyötyä kaupungin keräämästä datasta tarpeelliseksi kokemissaan palveluissa.

Nyt kehitettävää toimintatapaa olisi mahdollista hyödyntää jatkossakin Turun kaupungin, kaupungin asukkaiden ja muiden sidosryhmien välisessä työskentelyssä.

Ensimmäinen – Fölin palvelukehitykseen keskittyvä – työpajasarja toteutuu touko-kesäkuussa (koronan vuoksi etäyhteydellä). Kaksi seuraavaa – näillä näkymin varhaiskasvatukseen ja terveysdataan keskittyvät työpajasarjat – pyritään toteuttamaan elokuussa.

Erilaisuus on tällaisessa kehittämistyössä voimavara, siksi mukaan toivotaan keskenään erilaisia henkilöitä ja näkemyksiä. Kehitettävien palvelujen käyttäjien näkemyksen kuuleminen ja ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeätä, jotta kehitettävät palvelut todella palvelisivat käyttäjiään.

Työpajoista kiinnostuneita palvelujen käyttäjiä on pyritty tähän mennessä tavoittamaan muun muassa kaupungin lukuisten vaikuttajaryhmien sekä Fölin some-kanavien (Twitter & Facebook) kautta.

Työpajoihin osallistumisesta kiinnostuneita pyydetään seuraamaan jatkossakin Turun viestintäkanavia, kuten Twitteriä (Turku hyvinvointi @Tkuhyvinvointi, Sivistystoimiala TKU @turkusivistys ja Digitaalisia palveluja kehittämässä @Turkudigi) sekä Facebookia (Turun kaupungin sivistystoimiala @turkusivistys, Turun neuvolat @turkuneuvolat ja Turun kaupungin suun terveydenhuolto @SuunterveysTurku) tai ottamaan suoraan yhteyttä hankkeen tutkijoihin ([email protected]).

Valtiovarainministeriön rahoittama Kaupunki omadataoperaattorina -hanke on osa valtakunnallista Omadata-hankekokonaisuutta, jota toteutetaan Turun ohella Helsingissä, Espoossa ja Oulussa. Turku erottautuu muista hankkeen kaupungeista painottamalla palvelukehityksen ja datan käytön etiikkaa.

Päivi Penkkala toimii hankepäällikkönä Turun kaupungilla ja vastaa Kaupunki omadataoperaattorinahankkeesta. Jani Koskinen on tutkijatohtori ja Turun kauppakorkeakoulun Eettinen Omadata Operaattori (EODO) -tutkimushankkeen vastuullinen johtaja. Sari Knaapi-Junnila toimii projektitutkijana Turun kauppakorkeakoulun Eettinen Omadata Operaattori -tutkimushankkeessa.
Original languageFinnish
JournalTurun Sanomat
Volume23.6.2021
Publication statusPublished - 23 Jun 2021
Publication typeE1 Popularised article, newspaper article

Keywords

  • data
  • etiikka
  • palvelukehitys
  • omadata
  • yhteiskehittäminen
  • asiakaslähtöisyys
  • digitaaliset palvelut

ASJC Scopus subject areas

  • Information Systems
  • General Social Sciences
  • General Business,Management and Accounting

Cite this