Tutkimuskatsaus Suomen sosiaaliturvan monimutkaisuuteen

Translated title of the contribution: Research review of complexity in social security in Finland

Ella Sihvonen (Editor), Pirjo Juvonen-Posti, Anna-Kaisa Tuovinen, Laura Seppänen, Peppi Saikku (Editor), Sanna Blomgren, Hanna-Mari Heinonen, Markku Laatu, Hannu Mattila (Editor), Ella Näsi, Tuija Korpela, Jussi Tervola (Editor), Matti Joensuu, Kirsi Unkila, Lotta Virrankari (Editor)

Research output: Book/ReportCommissioned report

9 Downloads (Pure)

Abstract

Sosiaaliturvan monimutkaisuus on nostettu yhdeksi keskeiseksi ongelmakokonaisuudeksi sosiaaliturvauudistuksessa. Tässä työpaperissa tehdään ensimmäinen katsaus suomalaisen sosiaaliturvajärjestelmän monimutkaisuuteen tutkimuskirjallisuuden kautta. Monimutkaisuutta tarkastellaan lainsäädännön, toimeenpanon ja asiakkaiden kokemusten tasoilla. Lisäksi Suomen järjestelmän monimutkaisuutta vertaillaan lyhyesti muihin maihin. Tutkimusten perusteella monimutkaisuus on ongelma esimerkiksi silloin, kun se aiheuttaa etuuksien alikäyttöä, kansalaiset eivät tiedä oikeuksistaan etuuksiin tai monimutkaisuus tekee etuuksien hakemisesta hankalaa. Monimutkaisuuden on myös esitetty aiheuttavan byrokratialoukkuja, mutta aiheesta ei ole juuri tutkimusnäyttöä. Tutkimukset osoittavat monimutkaisuuden rakentuvan ja ilmenevän kaikilla kolmella edellä mainitulla sosiaaliturvajärjestelmän tasolla. Etuuslainsäädäntö esimerkiksi koostuu useista perhe- ja tulokäsitteistä. Koska sosiaaliturvan toimeenpano on hajautettu eri viranomaisille, viranomaisten välinen yhteistyö ja erityisesti viimesijaiseen toimeentuloturvaan liittyvä harkinta vaikeuttavat sosiaaliturvan toimeenpanijoiden työtä. Tutkimusten mukaan kokemukset sosiaaliturvan monimutkaisuudesta kasautuvat usein niille asiakkaille, jotka saavat samanaikaisesti useita etuuksia ja palveluita.
Translated title of the contributionResearch review of complexity in social security in Finland
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
Commissioning bodyMinistry of Social Affairs and Health
Number of pages77
ISBN (Electronic)978-952-00-5434-2
Publication statusPublished - 2021
Publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameSosiaaliturvakomitean julkaisuja
PublisherSosiaali- ja terveysministeriö
No.1
Volume2021
ISSN (Electronic)2670-3858

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Research review of complexity in social security in Finland'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this