Puhutteluista puuduttumiseen: Hallin malli ja kulttuurisen mediatutkimuksen paradigmahaasteet 2020-luvun maailmassa

Aktiviteetti: Konferenssiesitelmä

Description

Stuart Hallin alun perin 1970-luvun alussa muotoilema ja vuoden 1980 versiona kanonisoitunut sisäänkoodaus/uloskoodausmalli (Hall 1973 ja 1980; Gurevitch & Scannell 2003) on sijautunut vuosikymmenten mittaan annettuna otetuksi osaksi kulttuurisesti suuntautuneen joukkoviestintä- ja mediatutkimuksen itseymmärrystä. Vaikka harva alan tutkija enää viittaa Hallin malliin julkilausuttuna teoreettisena lähtökohtanaan (esim. Ridell & Saariketo 2015; Saariketo 2020), mallin jäsennys symbolisen merkityksenannon ensisijaisuudesta on kutoutunut tapoihin, joilla tutkimusalan kulturalistisessa valtavirrassa nykyisinkin lähestytään ihmisten suhteita mediaan teknologioina ja esityksinä.
 
Puheenvuorossani hahmottelen Hallin sisäänkoodaus/uloskoodausmallin vaiheita kulttuurisen mediatutkimuksen paradigmaattisena ilmauksena alkaen mallin ratkaisevasta roolista irtiotossa yhdysvaltalaisen joukkoviestintätutkimuksen perinteestä ja ulottuen kanonisoitumisprosessin kautta nykytilanteeseen, jossa malli on osa tutkimuskentän historiallista pohjasedimenttiä. Argumenttini on, että Hallin mallin kiteyttämän semioottisen jäsennyksen kyseenalaistamattomuus (vrt. Angus & al. 1994; Ridell 2021) on pönkittänyt alan kulttuurisesti suuntautuneiden tutkijoiden piirissä ymmärtämistapaa, joka tarjoaa riittämättömän lähtökohdan teoretisoida ja eritellä kriittisesti 2020-luvun mediaympäristöjä ja ihmisten toimintaa niissä.
  
Suhteuttamalla Hallin malli kaupunkitilaan kokonaisvaltaisena ja enenevästi algorytmittyneenä mediaympäristönä havainnollistan mallista – ja laajemmin semioottisen jäsennyksen jatkokehittelyistä – syrjäytyneitä materiaalisia ulottuvuuksia (vrt. Hall 1973, 6, Hall 1980, 130 ja Hall 1997, 1; ks. myös esim. Shaw 2017; vrt. Ridell 2019 ja 2021). Puntaroin, olisiko nämä puolet etualalle nostamalla – so. Hallin malli uudelleen materialisoimalla – tuotettavissa uudenlainen käsitteistys, jonka pohjalta lähestyä hedelmällisesti mediaesitysten aineellis-ekologisia kietoutumisia. Toisaalta pohdin, onko tietoteoreettisesti tolkuton tehtävä yrittää muokata lähtökohdiltaan semioottista mallia siten, että se paitsi kattaisi ne valtasidonnaiset tavat, joilla nykyteknologiat puhuttelevat ’älykaupunkilaisia’ kehollisesti, myös avaisi mahdollisuuksia käsitteellistää ja tutkia sitä, miten teknologiavälitteiset keholliset toistot puuduttavat medialaitteiden käyttäjät elimellisiksi osiksi valvontakapitalismin (urbaania) algorytmiikkaa.
Aikajakso12 huhtik. 2024
Tapahtuman otsikkoMedian ja viestinnän tutkimuksen päivät 2024
: Hetkinen! Muutos ja jatkuvuus median ja viestinnän tutkimuksessa
Tapahtuman tyyppiConference
Tunnustuksen arvoNational

Country of activity

  • Suomi

Nature of activity

  • Tutkimuksellinen