Aktivismi ja itsekasvatus: Itsestä huolehtiminen prefiguratiivisena politiikkana

Tutkimustuotos: ArticleScientificvertaisarvioitu

Kuvaamme artikkelissa erään aktivistiryhmän toimintaa itsekasvatuksena. Ryhmän toiminta edustaa kaupungeissa kasvavaa neljättä sektoria. Ymmärrämme ’itsekasvatuksen’ filosofi Michel Foucault’n ajattelua hyödyntäen itsestä huolehtimisena, jossa ihminen muokkaa ja harjoittaa itseään uudenlaisten tietämisen ja olemisen muotojen tavoittamiseksi. Itsekasvatus ymmärretään samalla niin sanottuna prefiguratiivisena politiikkana, jossa aktivismin keinot eivät aina erotu sen tavoitteista. Tarkastelemamme aktivistiryhmän toiminnassa itsekasvatus saa piirteitä niin liberaalista hallinnasta kuin henkisyyden eri muodoista. Nostamme analyysissä esiin, kuinka aktivistiryhmä kietoo nämä keskenään jännitteiset teemat yhteen Massachusetts Institute of Technology (MIT) -yliopistossa kehitettyä U-teoriaa hyödyntämällä.
JulkaisuAikuiskasvatus
TilaJulkaistu - 24 maalisk. 2022