Huolipuhetta kielestä vai kielitietoisia ratkaisuja? – Kommentti Saarikiven ja Koskisen raporttiin ”Monikielistä sivistystä vai englanninkielisiä ratkaisuja”

Anna Björnö, Taina Saarinen

Tutkimustuotos: ArtikkeliAmmatillinen

Abstrakti

Huoli suomen kielen asemasta suomalaisessa yhteiskunnassa on noussut esille säännöllisin väliajoin viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Tyypillisesti tämä tapahtuu eduskuntavaalien alla, ja niin tälläkin kertaa. Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen asetti vuoden 2022 lopulla selvityshenkilö Janne Saarikiven selvittämään suomen ja ruotsin kielen asemaa suomalaisissa yliopistoissa. Selvitykselle annettiin kaiken kaikkiaan hyvin lyhyt aika, noin kolme kuukautta. On selvää, että siinä ajassa ei pysty kovin syvällistä analyysia tekemään. Heinäkuun alussa ilmestyneen raportin sisällölliset ja menetelmälliset ongelmat ovat siis varmaankin osittain aikapaineesta johtuvia. Kun tämän tyyppisillä selvityshenkilöraporteilla on kuitenkin myös poliittista painoarvoa, kommentoimme tässä tekstissä joitakin raportissa esitettyjä väitteitä ja ehdotuksia, joita pidämme ongelmallisina suomalaisen korkeakoulutuksen ja yhteiskunnan kannalta.
Julkaisun otsikon käännösConcerns about the language or language-aware solutions?:: comment on Saarikivi and Koskinen's report "Multilingual education or English-language solutions"
AlkuperäiskieliSuomi
JulkaisuKieli, koulutus ja yhteiskunta
Vuosikerta14
Numero4
TilaJulkaistu - 6 syysk. 2023
OKM-julkaisutyyppiD1 Artikkeli ammattilehdessä

Sormenjälki

Sukella tutkimusaiheisiin 'Huolipuhetta kielestä vai kielitietoisia ratkaisuja? – Kommentti Saarikiven ja Koskisen raporttiin ”Monikielistä sivistystä vai englanninkielisiä ratkaisuja”'. Ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen sormenjäljen.

Siteeraa tätä