Lannistumaton: Matti Kurikan haaveet ja haaksirikot kolmella mantereella

Sami Suodenjoki (Toimittaja), Kirsti Salmi-Niklander (Toimittaja), Mikko-Olavi Seppälä (Toimittaja), Päivi Salmesvuori (Toimittaja), Anna Rajavuori (Toimittaja), Mikko Pollari (Toimittaja), Anne Heimo (Toimittaja)

Tutkimustuotos: KokoomateosScientificvertaisarvioitu

Abstrakti

Toimittaja ja työväenaktivisti Matti Kurikka (1863-1915) oli yksi kohutuimmista julkisuuden henkilöistä keisariajan lopun Suomessa. Parhaiten hänet ehkä muistetaan Kanadaan perustetun Sointulan ihanneyhteisön johtajana.

Inkeriläislähtöinen Kurikka vaikutti Suomen ja Pohjois-Amerikan ohella myös Australiassa. Häntä on luonnehdittu seikkailijaksi, haihattelijaksi, aikansa startup-yrittäjäksi ja epäonnistujaksi kolmella mantereella. Vaikka Kurikka ajautui toistuvasti haaksirikkoihin niin yhteiskunnallisessa toiminnassaan kuin yksityiselämässään, hän toteutti visioitaan lannistumatta ja löysi yhä uusia toimintakanavia.

Tämä elämäkerrallinen tutkimus tarkastelee Matti Kurikkaa kirjallisena vaikuttajana, poliitikkona ja utopioiden rakentajana, jonka välityksellä avautuu kiehtovia näkymiä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun kulttuurisiin ja yhteiskunnallisiin murroksiin.

Julkaisun otsikon käännösIndomitable: Matti Kurikka's dreams and failures on three continents
AlkuperäiskieliSuomi
JulkaisupaikkaHelsinki
Sivumäärä293
ISBN (elektroninen)9789518584486, 9789518584493
DOI - pysyväislinkit
TilaJulkaistu - toukok. 2022
OKM-julkaisutyyppiC2 Toimitettu teos

Julkaisusarja

NimiSuomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia
KustantajaSuomalaisen Kirjallisuuden Seura
Numero1481
ISSN (painettu)0355-1768
ISSN (elektroninen)2670-2401

Tutkimusalat

  • siirtolaisuus
  • työväenliike
  • ihanneyhteisöt
  • näytelmät
  • elämäkerrat

Julkaisufoorumi-taso

  • Jufo-taso 2

Sormenjälki

Sukella tutkimusaiheisiin 'Lannistumaton: Matti Kurikan haaveet ja haaksirikot kolmella mantereella'. Ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen sormenjäljen.

Siteeraa tätä