Prevalent migraine as a predictor of incident hypertension

Anitta Entonen, Sakari Suominen, Lauri Sillanmäki, Päivi Rautava, Katariina Kauniskangas, Pekka Mäntyselkä, Markku Sumanen, Markku Koskenvuo

Background: Migraine has been associated with several diseases. This population-based prospective Finnish postal survey Health and Social Support Study explored whether self-reported migraine predicted incident hypertension
independently in a working-age population by utilizing two data sources: the baseline survey from the year 1998 in combination with the follow-up survey data from the years 2003 and 2012 with linkage to the national Social
Insurance Institution registry data of the special reimbursement medication for hypertension from 1999 to 2013. The survey follow-up reached until the second follow-up in the year 2012. The register follow-up also included the year 2013. Methods: The present population-based prospective cohort study, utilizing two different data sources, included 8593 respondents (22.7% response rate) who participated in 1998, 2003, and 2012 but who did not report hypertension at the baseline in 1998, and whose responses could be linked with the Social Insurance Institution registry data from the beginning of 1999 to the end of 2013. The multivariable logistic regression analysis was based on the combined two data sets. Results: A significant association of self-reported migraine and incident hypertension (odds ratio 1.37; 95% confidence interval 1.20–1.57) prevailed in the multiple logistic regression analysis adjusted for central socio-demographic and health behaviour variables. Conclusion: Extra attention should be paid to prevention and control of hypertension in working-age migraine patients.
JulkaisuEUROPEAN JOURNAL OF PUBLIC HEALTH
TilaJulkaistu - 2022

Sukella tutkimusaiheisiin 'Prevalent migraine as a predictor of incident hypertension'. Ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen sormenjäljen.