Marja Alastalo, Jaana Parviainen, Marta Choroszewicz

Public sector institutions are increasingly investing resources in data collection and data analytics to provide better public services at lower cost, to anticipate demand for services, to identify high-risk groups, and to develop targeted interventions. Prior research has shown that the media shape understanding of the possibilities of technology and creates related expectations. In this article we explore how artificial intelligence and emerging data-driven technologies are made familiar and by whose voices they are talked about in the media. Empirically, we explore communication materials and media coverage from the joint AI experiment between the City of Espoo and Tieto Corporation in 2017–18. In this experiment, Tieto Corporation combined customer data from the City of Espoo’s social and health care and early childhood education from 2002–2016 and analysed this data using artificial intelligence methods. Theoretically, we draw on the tradition of the social construction of technology and especially its branch that focuses on the domestication of technologies. The results show that the means of narration used by the media – repetition and highlighting the voice of the representatives of the institutional actors involved in the AI experiment – strengthen the agency and interests of the parties involved as well as their visibility in the media, while reducing the space for possible critical discussion. We argue that this way, AI is made familiar and acceptable to citizens and in public services in Finland.
Julkaisun otsikon käännösDomesticating AI technology in public services: The case of the City of Espoo’s artificial intelligence experiment
Sivut285–296
JulkaisuYhteiskuntapolitiikka
TilaJulkaistu - 10 kesäk. 2022

Sukella tutkimusaiheisiin 'Tekoälyteknologian kotoistaminen julkisiin palveluihin: Tapaus Espoon tekoälykokeilu'. Ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen sormenjäljen.