Sanna Kangas, Tuula Maria Rintala, Päivi Hannula, Esa Jämsen, Ritva Kannisto, Eija Paavilainen, Pia Jaatinen

Aim: To explore the impact of interprofessional education (IPE) on undergraduate nursing and medical students' knowledge, competence and targeted competence in diabetes care. Design: Mixed methods design. Methods: A voluntary IPE course of diabetes management was organized for nursing (n = 15) and medical (n = 15) students, who performed a diabetes knowledge test and self-evaluation of diabetes competence before and after the course and were compared with non-participating students. The participating students' focus-group interviews were analysed using inductive content analysis. Results: The IPE course improved nursing students' diabetes knowledge and self-evaluated competence among nursing and medical students. The baseline differences in self-evaluated competence between the groups disappeared. The non-participating students evaluated their competence higher than the participants, though they scored lower or equally in the knowledge test. In conclusion, IPE showed potential in increasing students' self-evaluated competence, motivation to learn more and nursing students' diabetes knowledge, offering better prospects for future interprofessional diabetes management.

JulkaisuNursing Open
TilaE-pub ahead of print - heinäk. 2022

!!ASJC Scopus subject areas

• Nursing(all)

Sukella tutkimusaiheisiin 'The impact of interprofessional education on students' current and desired competence in diabetes care'. Ne muodostavat yhdessä ainutlaatuisen sormenjäljen.